Ovocný cukr : Kdy pomáhá a kdy škodí ?
Ovocný cukr : Kdy pomáhá a kdy škodí ?
27.8.2019
Co raději nejíst
Velké množství fruktózy je skutečně zdraví škodlivé. Podle jedné studie příjem 80 gramů cukru denně po dobu tří týdnů zvyšuje hodnoty cholesterolu. Buňky zkoumavých osob navíc reagovaly na inzulin hůře než dříve, což je jedna z indicií počínající diabetes. Takto vysoké dávky fruktózy hrozí pouze v případě, že by jste na posezení spořádali kilo jablek, což dělá málokdo. Jinak pro zdravé osoby nepředstavuje konzumace tolik několika kousků ovoce žádný problém. Úplně jiná situace panuje v oblasti slazených nealko nápojů, koláčů, pizz a sladkostí. Do těchto produktů se totiž přidává levný cukr ovocný, jejímž úkolem dokreslit tu pravou chuť. Pokud je vám vaše zdraví milé, měli by jste tyto cukry co nejvíce omezit.
Zákeřná intolerance
Pojídání ovoce nelze doporučit osobám s nesnášenlivostí ovocného cukru, která bývá nazývána intolerance fruktózy. Právě ta patří k nejčastějším intolerancím. Za normálních okolností bílkoviny ve střevě se starají o to , aby cukr proudil do buněk. Pokud tento systém nefunguje, zůstává cukr v střevě, který je rozkládán bakteriemi. To vede k poruchám trávení ( nadýmání, průjem, pocit plnosti, bolest břicha, říhání, nevolnost ). Nejvíce toho je také v medu, hruškách, třešních a datlích ).
Komentáře
Okomentovat