Cukrovka: Znamená nutně konec se sladkostmi?
Cukrovka: Znamená nutně konec se sladkostmi?
28.9.2019
Ovoce i čokoláda jsou povoleny
Jste-li čokoholik, v klidně si dejte denního jídla, si dopřejte dílek čokolády, je lepší sníst kousek než celou. Proti sladkému také se používá čerstvé ovoce. Navíc vám dodá cenný vitamíny třeba C, který chrání buňky před oxidačním stresem a snižuje hladinu krevního cukru. Pro diabetiky jsou vhodné jahody, borůvky, maliny a kiwi. Obsahují hodně vlákniny. I hrozny a banány jsou v pořádku. Mistička jogurtu s ovoce a špetkou skořice je skvělá svačina.
Chutné koření, které pomáhá
Skořice zjemňuje mléčné výrobky, ale toto koření a zlepšuje krevního cukru a účinky inzulinu. Podle studií může příjem jednoho gramu skořice denně snížit hodnoty krevního cukru až o 29 procent.
Správný jídelníček nemoc zmírní
Za top potravinu pro nízkou hladinu krevního cukru jsou považovány ovesné vločky. Jsou plné betaglukanu, vlákniny. Díky hladině krevního cukru jen zvolna stoupá. Proto diabetici i před objevením inzulinu pozorovali tzv. ovesné dny. Dnes prostě místo chleba nebo housek jedí k snídani ovesnou kaši, případně jogurt a musli. Důležité pro diabetiky musí změnit jídelníček, aby chutě na sladké vůbec nevznikaly. Kdo si denně dosyta nají snáze odolá. Důležité je mít také kvalitní suroviny, které jsou minimálně nebo vůbec průmyslově upravovány. Patří sem třeba maso, zelenina, ovoce, rýže, jogurty, luštěniny a čerstvé bylinky.
Komentáře
Okomentovat