Nezvládnete zkonzumovat úrodu ze zahrádky?

Nezvládnete zkonzumovat úrodu ze zahrádky?

26.9.2019

ZELENINU KRÁTCE POVAŘTE

Očištěnou a nakrájenou zeleninu krátce ponořte v sítu vroucí vody s trochou citronové šťávy a potom prudce ochlaďte studenou ( tvrdší zeleninu nechte v vroucí vodě cca 4-5 minut, měkčí druhy 1-2 minuty ). Stejně by měla trvat fáze ochlazování. Díky tomu se zelenina zachová svou svěží barvu, chuť a strukturu. Takhle zelenina vydrží 10-12 měsíců. Bez předvaření pouze 3-5 měsíců. Blanšírování není vhodné u papriky, pórku nebo bylinek.

OSTRUŽINY PROSYPTE CUKREM

Z ovoce si můžete v této době zamrazit švestky, hrušky, ostružiny ......atd. Budete-li potřebovat i po rozmrazení jednotlivé plody, rozložte nejprve zralé, omyté a usušené v jedné vrstvě na tác a nechte 2 hodiny zamrazit. Pak je dejte do sáčků. Tak rozmražené ovoce vydrží 6 měsíců. Můžete ho také posypat cukrem, ale počítejte s tím, že nepůjde ovoce rozmrazovat na jednotlivé kousky.

CUKETU PŘEDEM NASTROUHEJTE

Jsou dvě možnosti, jak naložit s cuketami. Můžete je nastrouhat na hrubém struhadle a vložit do dobře těsnících krabiček. Neplňte je ,ale až po okraj, mražená cuketa zvětší svůj objem a krabičky by mohly prasknout. Nebo je pokrájejte na stejný kousky, rozložte je na plech na pečící papír, aby se nedotýkaly, a dejte na pár hodin mrazit. Poté nasypte do krabiček a dejte zpět do mrazáku.

RAJČATA ZAMRAZTE CELÝ

Omyjte je, osušte, rozložte na tác a dejte na pár hodin zmrazit. Pak naskládejte do sáčků či krabiček a uložte do mrazáku. . Před použitým je spařte vroucí vodou a oloupejte. Čerstvé plody můžete i pokrájet, podusit na oleji, nechat vychladnout a zmrazit. Případně rozmixovat na pyré.

HRUŠKY ZALIJTE CUKERNÝM ROZTOKEM

Hrušky před zamrazením oloupejte, překrojte napůl a zbavte si jádřince. Pak namočte do cukernatého roztoku ( na litr vody použijte 550g cukru převeďte k varu, předtím nalijte trochu citronové šťávy ). Naskládáme do kelímku a opět přelijeme roztokem. Nebo oloupejte, nakrájejte na plátky a vložte do vroucí vody se špetkou kyseliny citronové. Nechte 2 minuty vařit, nechte zchladit, přelijte do krabiček a dejte do mrazáku.

Z jablek vyrobte lahodné pyré

Také jablka před zmražením třeba pokrájet, rozmixovat. Do jablečného pyré můžeme přidat rozinky namočené v rumu nebo křen s citronovou šťávou. Pak směs pořádně povařte, nechte vychladit a dejte do kelímku. Nakrájíte-li jablka na plátky povařte cca 2 minuty ve vodě se špetkou kyseliny citronové, nechte vychladit, naskládejte do vaniček a zalijte cukerným roztokem. V mrazáku asi takhle vydrží 4 měsíce.







Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Brambory pečené s cibulí a žampiony

Nekynutý makový závin

Zamilujte se do levandule