Plněné kokosky lepší než z cukrárny

Plněné kokosky lepší než z cukrárny

26.12.2019
Suroviny:
Na kokosky:
100 g bílků
200 g cukru krupice
1 lžíce meruňkového džemu
100 g mletého kokosu
Na linecká kolečka
150 g hladké mouky
100 g másla
50 g moučkového cukru
1 žloutek
1/4 lžičky citronové kůry
Na krém a na dokončení:
100 g másla
30 g cukru moučka
30 g holandského kakaa
1 lžíce rumu
4 lžíce džemu
čokoláda na vaření

Postup:
Krok 1: Začněte klasickým lineckým těstem na sušenky: mouku propracujte s máslem, cukrem, žloutkem a špetkou citronové kůry, zabalte do fólie a nechte 30 minut v chladu odpočinout.
Krok 2: Bílky (100 gramů mi vyšlo na tři kusy) s cukrem dejte do ohnivzdorné misky nebo menšího hrnce a vložte do většího hrnce s vodou. Za občasného míchání zahřívejte, až se cukr rozpustí. Vmíchejte kokos a lžíci meruňkového džemu a nechte vychladnout.
Krok 3: Na pomoučené ploše vyválejte odleželé linecké těsto na 3 až 5 mm tlustý plát a vykrajujte tak velká kolečka, jak velké kokosky chcete mít. Pečte asi 10 minut při 170 °C dorůžova.
Krok 4: Když jsou kolečka hotová, vraťte se k bílkové směsi. Jen tak lžící nebo sáčkem s hladkou zdobicí špičkou tvořte z vychladlé kokosové směsi na pečicí papír kopečky. Mohou být o něco menší než kolečka – při pečení o kus nabudou, proto jim nechte i dostatečné mezery. V ideálním světě vám jich vyjde stejný počet jako koleček. Pečte asi 25 minut při 170 °C dozlatova. Kdyby se vám zdálo, že příliš hnědnou, teplotu snižte.
Krok 5: Mezitím vyšlehejte změklé máslo, cukr, kakao a rum do pěny a snězte kolečka, která přebývají.
Krok 6: Sáčkem s hvězdicovou zdobicí špičkou tvořte z krému na kolečka kroužky tak, aby uprostřed vzniklo místo na džem.
Krok 7: Malou lžičkou kápněte na každé kolečko mezi krém trochu džemu. Nejlepší je výraznější a kyselejší, já jsem dala opět meruňkový, ale skvělá je i rybízová zavařenina.
Krok 8: Na krém nyní přitiskněte kokosky a nechte v chladu zatuhnout.
Krok 9: Zatuhlé kokosky můžete ještě omáčet v rozpuštěné čokoládě. V lednici vydrží asi tři dny, ale musíte je dobře schovat!
Tip: Zbylé dva žloutky buď vmíchejte do máslového krému, nebo si upečte žloutkové řezy. Vůbec k zahození také není snadná holandéza k vejcím Benedikt.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Brambory pečené s cibulí a žampiony

Nekynutý makový závin

Zamilujte se do levandule