Aby se návštěva restaurace vydařila
Aby se návštěva
restaurace vydařila
27.1.2020
Kabát na židli nepatří
Kabáty a bundy se odkládají v šatně a nikdy by neměli být pověšený za židli. A nejen to. Ani kabelku a mobil nepokládejte na stůl. Nevhodné je také cinkání náramků u stolu. Na líčení nebo poupravování make-upu na to též zapomeňte.
Bryndáček pro tatínka
Mít ubrousek jako bryndák to je vyhrazeno jen pro děti. Dospěli by se měli dokázat najíst, aniž by museli chránit svoje oblečení před znečištěním. Ubrousek si tedy rozprostřete na klín, a to nejpozději ve chvíli, kdy se podává jídlo. Než své místo opustíte, lehce ho složte a položte čistou stranou navrch vedle talíře.
Pravidlo " čtyři dvacet "
To, že při používání příborů postupně od vnější strany k vnitřní, je každému jasné jak dát najevo obsluhujícímu personálu, že jste dojedli? Představte si talíř jako hodiny. Nůž a vidličku položte rovnoběžně na dolní třetinu- tam kde by hodiny ukazovaly 4:20. Když si chcete uprostřed jídla jen udělat přestávku, položte příbor do polohy " sedm dvacet ". Použitý příbor by nikdy neměl ležet na stole.
Nemusíte mít nic extra
Většina restaurací se snaží splnit inviduální přání zákazníka. Neměli bychom to ale přehánět, protože to působí komplikace v kuchyni i při vyúčtování, protože cena se počítá jako celek hotového jídla. Pokud držíte dietu kvůli svému zdravotnímu stavu je dobré se nejdříve s personálem restaurace domluvit.
Bezmezné přejídání
Nezáleží na tom, jak velký máte hlad, k bufetu se nikdy netlačte. I když jste museli ve frontě dlouho stát, nenakládejte si jídlo až po okraj talíře. Za předpokladu, že si vezmete nový talíř, můžete si klidně dojít k bufetu podruhé.
Nezapomínejte spropitné
I když to myslíte dobře, po jídle se talíře na sebe nedávají. Číšníkovi to zpravidla moc nepomůže, naopak je pro něj jednodušší, když si nádobí posbírá obvyklým způsobem. Spíš ho potěšíte spropitným. Bude-li ve výši 10% z celkové naúčtované částky, neuděláte žádnou chybu.
Komentáře
Okomentovat