Borůvkové lívance z podmáslí

Borůvkové lívance z podmáslí

24.3.2020

Suroviny:

  • 2 vejce
  • 300 ml podmáslí
  • 2 ČL vanilkového extraktu
  • 43 g rozpuštěného másla
  • 1/2 ČL soli
  • 190 g hladké mouky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1/2 ČL jedlé sody
  • 25 g cukru krupice
  • 120 g borůvek, čerstvých nebo mražených
Na borůvkovou omáčku:
  • 120 g borůvek, čerstvých nebo mražených
  • 100 g cukru krupice
  • 15 ml vody
  • 2 ČL kukuřičného škrobu
  • 15 ml citrónové šťávy
Postup:
  1. Lívance: ve středně velké míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, sodu a sůl. Odložíme.
  2. Ve druhé míse rozšleháme podmáslí, vejce a máslo.
  3. Přidáme suché suroviny a opatrně smícháme. Pozor, mícháme jen lehce - jinak by nebyly lívance nadýchané, ale naopak tuhé.
  4. Lívance smažíme dozlatova na teflonové pánvi na malém množství oleje z jedné strany, pak na těsto dáme několik borůvek (podle vlastního uvážení), a jakmile se objeví bublinky, otočíme je a osmažíme dozlatova z druhé strany.
  5. Podáváme polité borůvkovou omáčkou, nebo podle chuti.
  6. Borůvková omáčka:
  7. v menším hrnci smícháme borůvky, 60 ml vody a cukr a přivedeme k varu. 7. Snížíme teplotu a vaříme 5 minut.
  8. V 1 PL vody rozpustíme kukuřičný škrob a přidáme k borůvkové směsi, dusíme, dokud směs nezhoustne, pár minut.
  9. Sundáme z plotny a vmícháme citronovou šťávu.
  10. Podáváme teplé.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Brambory pečené s cibulí a žampiony

Nekynutý makový závin

Zamilujte se do levandule