Rohlíky dobré i druhý den
Rohlíky dobré i druhý den
24.3.2020
Suroviny:
- 500g hladké mouky
- 260g vlažné vody
- 30g sádla
- 2 čajové lžičky soli
- 20g kvasnic (půl kostky)
- lžička sladěnky nebo cukru
- mák na posyp
Postup:
- smíchejte věci na kvásek, vodu, kvasnice a sladidlo. Po 15 minutách se utvoří bublinková čepice, můžeme pokračovat.
- na kvásek prosijte mouku (opravdu použijte sítko - nadýchanější střídka) a přidejte sůl a rozehřáté sádlo. Případně přepuštěné máslo nebo řepkový olej ve stejném množství.
- robotu s hnětacím hákem to zabere cca 8 minut než je těsto hladké. Zamíchání první rychlost 2-3 minuty, zbytek na dvojku.
- vytvořte kouli těsta, lehce poprašte moukou a nechte kynout 50 minut přikryté igelitem proti okorání.
- rozdělte těsto (použijte váhu) na 8 stejných dílů o váze 80 - 90g. Pokud si potrpíte na stejnou velikost rohlíků. Jinak postačí vyválet váleček a ten nařezat na osm dílků.
- každý díl rozválejte do trojúhelníku o tloušťce cca 3 mm (není nutné podsypávat, naopak, mírné přilepení je žádoucí pro napnutí těsta při rolování rohlíku).
- od širší strany motejte oběma rukama rovnoměrně ke špičce aby špička skončila uprostřed ruličky. Po umotání rohlíku, válejte ruličku po ploše sem tam dál, klidně přitlačte a jakoby rohlík roztahujte smerem do stran. Švy se krásně spojí.
- na plech dávejte rohlíky pěkně rovné jako pravítko o průmeru 3 cm uprostřed tak aby měli v nejširších stranách před vykynutím mezeru cca 4 cm.
- na plechu nechte kynout rohlíky 50 minut přikryté utěrkou
- mezitím včas předehřejte troubu na 250 stupňů, druhý plech pro vytvoření páry dejte na dno trouby.
- rozprašovačem na kytky pokropte vykynuté rohlíky a posypte mákem.
- plech s rohlíky vložte cca na pozici spodní třetiny trouby. Vylejte hrnek horké vody na rozpálený plech na dně a rychle zavřete dvířka ať pára neuteče. Pečte 5 minut na 250 stupňů C. Pak vyvětrejte páru a pokračujte na 250 st cca 9-11 minut. Každému trouba peče jinak, je nutné to ke konci sledovat. Vypečené rohlíky mají krasnou zlato hnědou barvu. Světlá až zlatá je málo, vydržte.. Stupeň vypečení se také podílí na celkové chuti…
- vyndejte upečené rohlíky na mřížku aby zespodu nezkondenzovala voda.
- ještě horké rohlíky pokropte vodou z rozprašovače, voda se vypaří a rohlíky se budou krásně lesknout.
Něco navíc:
- Video o motání rohlíků můžete najít zde:
- Kdo by se nechtěl dělat s trojúhelníky, může díl těsta vyválet do klasického jednoduchého oválu.., na tvaru nezáleží. Pak mu vyjdou téměř bezešvé rohlíky - cvaldové.. - trochu většího průměru, poznávací znamení: zavalité tělo a krátké špičky :)).
Komentáře
Okomentovat