Nevařený pampeliškový med

Nevařený pampeliškový med


27.4.2020
Suroviny:
1 litr pampeliškových květů 500 g cukru krupice nebo třtinového cukru 2 dcl vody

Postup:
Natrhané květy pampelišek necháme chvíli rozložené na stole, ať z nich vylezou případní broučci. Pak je dáme do velké skleněné uzavíratelné nádoby (např. velká láhev od okurek) a zasypeme cukrem. Nádobu uzavřeme, nemáme-li uzavíratelnou, přikryjeme alespoň potravinářskou fólií a necháme stát na okně dva dny. Občas promícháme nebo sklenicí zatřepeme. Nejlepší je, když nám v tyto dny na nádobu svítí sluníčko, které napomáhá tomu, aby se cukr rychleji rozpustil. Po dvou dnech přilijeme vodu a necháme ještě další den na okně. Několikrát za den promícháme. Tři dny na okně nám postačí k tomu, aby se cukr rozpustil, dostane krásně žlutou pampeliškovou barvu a můžeme přecedit hotový sirup. Kdo chce, může nechat ještě den uležet. Směs přecedíme přes plátýnko, někdy ale stačí i jemný cedník a pampelišky ještě vymačkáme rukou. Sirup je přirozeně lehce zakalený. Skladujeme uzavřené v lednici a pak zaléváme ve sklenici vodou. Tip 1: Zkoušela jsem dát i méně cukru – 400 g  na 1,2 litru pampeliškových květů a sirup byl super. Tip 2: Tento sirup můžete použít nejen jako zdravou limonádu, ale také jako sladidlo, květy a listy pampelišky můžete přidávat také do smoothies.

Více se dočtete na slunecnyzivot.cz/2016/04/recept-na-domaci-nevareny-pampeliskovy-sirup-leceni-pampeliskou/?fbclid=IwAR1ix4V_QRwINBUG1QW4LlTG-0fPNWtZVcQbfBumq6xq7DCviNaVxZnhe28 © Slunečný život
pampeliškový med

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Brambory pečené s cibulí a žampiony

Nekynutý makový závin

Zamilujte se do levandule