Chodský koláč

Chodský koláč


26,9,2020

Suroviny:

  • 400 - 500 g hladké mouky + trochu mouky na vál
  • sůl
  • 100 - 120 g másla
  • 80 - 100 g moučkového cukru
  • 20 g droždí
  • 150 - 200 ml vlahého mléka
  • citronová kůra
  • 2 žloutky
  • 1 celé vejce
  • bílek na potření okrajů koláčů

Do mísy prosejeme mouku, promícháme ji se solí a doprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, trošku ho pocukrujeme a zalijeme trochou vlahého mléka. Počkáme pár minut až droždí vzejde a přidáme, cukr, rozpuštěné vlahé máslo, vlahé mléko, ve kterém rozkvedláme celé vajíčko a žloutky, kůru z jednoho citronu. Těsto dobře propracujeme , nesmí se lepit k míse. poprášíme ho jemně moukou a přikryjeme suchou a čistou utěrkou. Na teplém místě necháme vykynout, těsto musí zdvojnásobit svůj objem.
Pro začínající hospodyňky rada - nikdy nenechávejte kynout těsto v průvanu!.

Tvarohová náplň:
  • 2 tvarohy v kostce
  • 2 žloutky + z bílků sníh
  • cukr podle chuti
  • citronová kůra
  • trochu smetany
  • vše dohladka rozmícháme a přidáme ze 2 bílků sníh.
  • Maková náplň:
  • 200 g mletého máku
  • cukr podle chuti
  • lžička mleté skořice
  • vanilkový cukr
  • asi 50 g másla
  • mléko dle potřeby
Vše povaříme za častého míchání a necháme vystydnout

Povidlová náplň:
  • sklenice povidel
  • trocha rumu
  • povidla zředíme trochou rumu a promícháme

Na ozdobu:
spařené rozinky předem namočené v rumu
koláče můžeme ozdobit i mandlovými lupínky
Vykynuté těsto rozdělíme na 4 - 6 stejně velkých dílků, každý vypracujeme dokulata na tenko a necháme vyvýšený úzký okraj, který potřeme rozšlehaným bílkem. Pak zdobíme náplněmi pomocí zdobícího sáčku.
Hotové koláče vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. dozlatova. délka pečení podle typu trouby.
Na obrázku může být: jídlo
a 16 dalším





https://www.facebook.com/groups/618652602251110/permalink/761772451272457

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Brambory pečené s cibulí a žampiony

Nekynutý makový závin

Zamilujte se do levandule