Chodský koláč
Chodský koláč
26,9,2020
Suroviny:
- 400 - 500 g hladké mouky + trochu mouky na vál
- sůl
- 100 - 120 g másla
- 80 - 100 g moučkového cukru
- 20 g droždí
- 150 - 200 ml vlahého mléka
- citronová kůra
- 2 žloutky
- 1 celé vejce
- bílek na potření okrajů koláčů
Do mísy prosejeme mouku, promícháme ji se solí a doprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, trošku ho pocukrujeme a zalijeme trochou vlahého mléka. Počkáme pár minut až droždí vzejde a přidáme, cukr, rozpuštěné vlahé máslo, vlahé mléko, ve kterém rozkvedláme celé vajíčko a žloutky, kůru z jednoho citronu. Těsto dobře propracujeme , nesmí se lepit k míse. poprášíme ho jemně moukou a přikryjeme suchou a čistou utěrkou. Na teplém místě necháme vykynout, těsto musí zdvojnásobit svůj objem.
Pro začínající hospodyňky rada - nikdy nenechávejte kynout těsto v průvanu!.
Tvarohová náplň:
- 2 tvarohy v kostce
- 2 žloutky + z bílků sníh
- cukr podle chuti
- citronová kůra
- trochu smetany
- vše dohladka rozmícháme a přidáme ze 2 bílků sníh.
- Maková náplň:
- 200 g mletého máku
- cukr podle chuti
- lžička mleté skořice
- vanilkový cukr
- asi 50 g másla
- mléko dle potřeby
Vše povaříme za častého míchání a necháme vystydnout
Povidlová náplň:
- sklenice povidel
- trocha rumu
- povidla zředíme trochou rumu a promícháme
Na ozdobu:
spařené rozinky předem namočené v rumu
koláče můžeme ozdobit i mandlovými lupínky
Vykynuté těsto rozdělíme na 4 - 6 stejně velkých dílků, každý vypracujeme dokulata na tenko a necháme vyvýšený úzký okraj, který potřeme rozšlehaným bílkem. Pak zdobíme náplněmi pomocí zdobícího sáčku.
Hotové koláče vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. dozlatova. délka pečení podle typu trouby.
https://www.facebook.com/groups/618652602251110/permalink/761772451272457
Komentáře
Okomentovat